Esteettömät verkkosivut suunnittelu ja toteutus

Mitä on esteetön verkkosivujen suunnittelu?

Saavutettavat verkkosivut suunnittelu toteutus valonity.fi

Esteettömällä verkkosivujen suunnittelulla tarkoitetaan käytäntöä, jossa luodaan verkkosivuja, joita voivat käyttää kaikenkuntoiset ja -vammaiset ihmiset. Tämä koskee myös ihmisiä, joilla on näkö-, kuulo-, liikunta- ja kognitiivisia vammoja.

Esteettömän ja saavutettavan verkkosivuston luomiseen liittyy monia eri tekijöitä. Tavoitteena on varmistaa, että kaikki voivat käyttää ja navigoida sivustoa kyvyistään tai vammoistaan riippumatta. Tämä voidaan saavuttaa monin eri keinoin, kuten käyttämällä esteetöntä verkkosisältöä, tarjoamalla vaihtoehtoisia navigointivaihtoehtoja ja käyttämällä esteettömiä lomakkeita.

Esteettömän verkkosivuston luomisesta on monia etuja. Ensinnäkin se varmistaa, että kaikki voivat käyttää sivustoa. Tämä on tärkeää paitsi lakien ja asetusten noudattamisen kannalta mutta ensisijaisesti tietenkin siksi, että luodaan hyvä käyttäjäkokemus kaikille.

Toiseksi esteettömät verkkosivustot ovat yleensä käyttäjäystävällisempiä ja helpommin navigoitavia. Tämä voi lisätä liikennettä ja parantaa sijoitusta hakukoneiden kuten Googlen orgaanisissa hakutuloksissa. Lisäksi esteettömät verkkosivustot ovat usein responsiivisempia ja toimivat paremmin mobiililaitteilla.

Esteetöntä verkkosivustoa luotaessa on syytä pitää mielessä muutamia asioita. Ensinnäkin on tärkeää käyttää selkeää ja ytimekästä kieltä. Sisällön tulisi olla helposti ymmärrettävää ja vailla jargonia. Toiseksi sivusto on suunniteltava niin, että sitä voi käyttää näppäimistöllä tai muilla apuvälineillä. kolmanneksi kaikissa kuvissa on oltava vaihtoehtoinen teksti (alt-teksti), jotta näkövammaiset ymmärtävät ne.

Saavutettava sivusto olisi testattava säännöllisesti, jotta voidaan varmistaa, että sen esteettömyys ja saavutettavuus säilyy halutulla tasolla. Näissä voi tapahtua muutoksia, jos sivuille lisätään sisältöä useiden henkilöiden toimesta, eivätkä kaikki ole perehtynyt esteettömien sivujen toteutukseen.

Esteetön verkkosuunnittelu

Verkkosivustoa suunniteltaessa on tärkeää pitää mielessä, että kaikki eivät katso ja käytä verkkoa samalla tavalla. Vammaiset ihmiset voivat käyttää apuvälineitä, kuten ruudunlukulaitteita, verkkosivustojen käyttämiseen. Toisilla saattaa olla hidas internetyhteys tai he saattavat käyttää mobiililaitteita, joissa on pienet näytöt. On tärkeää suunnitella verkkosivusto niin, että kaikki voivat käyttää sitä tilanteesta riippumatta.

Seuraavassa on joitakin vinkkejä, joiden avulla verkkosivustosi on helpommin saavutettavissa:

  • Käytä selkeää ja ytimekästä kieltä. Vältä jargonia ja teknisiä termejä aina kun mahdollista.
  • Käytä helppolukuisia fontteja ja riittävän suuria fonttikokoja.
  • Varmista, että verkkosivustollasi on hyvä värikontrasti. Näin näkövammaisten on helpompi lukea tekstiä.
  • Käytä otsikoita ja luetteloita jäsentämään sivujesi sisältöä. Näin kaikkien on helpompi löytää etsimänsä tiedot nopeasti.
  • Käytä alt-tekstiä kuvien kuvaamiseen. Tämä auttaa ruudunlukuohjelmia käyttäviä ihmisiä ymmärtämään, mitä sivulla on.
  • Tarjoa videoille tekstitys. Tämä auttaa kuuroja tai huonokuuloisia seuraamaan videota.

Savutettavien nettisivujen suunnittelu poikkeaa nk perinteisestä sivujen toteutuksesta lähinnä edellä mainittujen seikkojen osalta. Seuraamalla näitä vinkkejä voit tehdä verkkosivustostasi helppokäyttöisemmän ja responsiivisemman kaikille käyttäjille.

Valonity.fi auttaa sinua toteuttamaan esteettömät ja saavutettavat verkkosivut. Kustannukset eivät juuri poikkea perinteisten sivujen toteutuksesta tekniikan osalta, mutta alt-tekstien yms. esteettömyyden vaatimien elementtien lisääminen sivuille aiheuttaa jonkin verran lisätyötä etenkin mikäli sivuilla on paljon sisältöä. Pyydä tarjous sivujen toteutuksesta!

Esteetön verkkosuunnittelu on tärkeä osa kaikkien ulottuvilla olevan ja saavutettavan verkkosivuston luomista. Noudattamalla yllä olevia vinkkejä voit varmistaa, että sivustosi on kaikkien saavutettavissa.

4.5/5 - (8 votes)

1 ajatus aiheesta “Esteettömät verkkosivut suunnittelu ja toteutus”

  1. Hieno artikkeli! Esteetön verkkosuunnittelu on niin tärkeää, jotta kaikki voivat nauttia verkkosivuston sisällöstä. On hienoa nähdä tästä keskustellaan enemmän, jotta kaikki olisivat tietoisia siitä, miten verkkosivut voidaan tehdä kaikkien ulottuville. Jatkakaa hyvää työtä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top
Vieritä ylös